17 Kelebihan Zinc Complex

17 Kelebihan Zinc Complex

Adakah anda baru pertama kali mendengar nama ‘Zink’ sebagai salah satu nutrisi penting dalam diet makanan? Anda sedikit terkejut mendengar nama mineral logam ini? Hihi.

Jika saat ini anda ‘ada’ membayangkan sesuatu seperti ‘atap’ rumah, SC tidak hairan sebab SC mula-mula pun begitu. Huhu.

Iya benar. Salah satu nutrisi penting yang diperlukan tubuh agar ia berfungsi dengan lancar adalah dengan kehadiran amaun zink yang mencukupi. Ini kerana kekurangan zink bisa mendatangkan gangguan kesihatan yang lain.

Oklah. SC sebenarnya bukan nak kongsi tentang kesan kekurangan zink, sebaliknya SC nak ajak pembaca sekalian untuk mengetahui antara kelebihan-kelebihan nutrisi penting ini.

Jadi, apa tunggu lagi? Jom kita semak khasiat-khasiat dan kelebihan Zinc Complex terhadapa tubuh manusia.

 

17 KELEBIHAN ZINC COMPLEX

1. Masalah Jerawat

Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat. Ia lebih baik dari penggunaan antibiotik.

2. Ekzema

Ekzema atau ‘ectopic dermatitis’ antaranya disebabkan oleh kekurangan zink dalam badan.

3. Menyeimbangkan hormon

Zink mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan.

4. Kesihatan kulit

Zink berkait rapat dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

5. Penyembuhan luka

Kekurangan zink menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

6. Gangguan prostat

Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

7. Menurunkan berat badan

Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

8. Kehamilan

Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

9. Kesuburan dan pembiakan

Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

10. Fungsi biologi

Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

11. Mengawal jangkitan

Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

12. Antioksidan

Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisma karbohidrat.

13. Enzim

Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisma tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

14. Kelesuan kronik

Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil makanan yg kaya dengan zink.

15. Botak

Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut.

16. Kemerosotan tulang

Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

17. Rabun malam

Pengambilan kira-kira 150-450 mg zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

Adakah anda pasti dengan kandungan zink yang diperolehi dari pemakanan? Jika tidak, anda boleh mendapatkan makanan tambahan ini untuk melengkapi amaun zink yang diperlukan oleh tubuh anda.

Untuk pesanan Zinc Complex hari ini, hubungi:

 

Midzrana Amirul

Shaklee ID (1171364)

014-6524751 (SMS atau Whatsapp)

 

Leave a Reply